FUKTBOMBER bygges inn i nye kjellere

Fuktbomber bygges inn i nye kjellere

 

Det virker kanskje dramatisk å påstå at fuktbomber bygges inn i mange nye kjellere. Men slik er det faktisk, om man tror man kan hindre fremtidige fuktskader i kjelleren med løsninger fra siste halvdel av forrige århundre.

Dropp utdaterte metoder og unngå at tidsbomben går av!

[rml_read_more]
Svært mange legger fortsatt grunnmursplast utenpå muren, gjerne kombinert med innvendig isolering av kjellerveggene. En slik løsning skaper fuktproblemer og gjør at fukten som alltid er i muren vandrer innover mot innerveggene hvor den kan gi grobunn for muggsopp. Dersom man heller ikke legger drensledningen langt nok ned under sålen, vil vann kunne trenge opp kapilært både i sålen og kjellergulvet over tid.

Fuktig isolasjon reduserer isoleringsevnen dramatisk

En del har fått med seg at kjellermuren skal isoleres på utsiden. Det gir en energivennlig og temperert mur som kan puste og tørke ut. Men det forutsetter at man ikke tetter kjellermuren med plast eller annet vann- og damptett materiale på utsiden. Mange velger EPS eller XPS- isolasjonsplater som isoleringsmateriale utenpå kjelleren. Da kan det oppstå risiko for både fuktskader og energitap. Isolasjonsevnen i EPS/XPS er svært god, men det gjelder bare når den er tørr.

Hva er XPS-plater?

XPS står for ekstrudert polystyren. XPS-plater er en type skumplater som først er flytende, og deretter støpt og komprimert Styrofoam. Slik blir den til XPS-platen. Begeret du henter kaffen din i er i mange tilfeller laget av XPS, XPS forhindrer deg fra å skolde hendene dine ved å absorbere varmen med bare ¼ av polysterenskumplatens tykkelse, tenk deg hvor godt 5-10 cm isolerer.

XPS- skumplater er et isolasjonsmateriale og kan ligne på andre isoleringsmaterialer i dens struktur og stivhet. Den er vanligvis blå eller rosa i farge, med en glatt plastoverflate. Disse fargene er en del av produksjonsfirmaets markedsføringsarbeid.

XPS-plater, en type Styrofoam produkt.

10 % fukt i slike plater vil redusere isolasjonsevnen med 50 -70 %. (Kilde:«Fuktskader, årsaker, utredning og tiltak». SINTEF akademisk forlag 2011). EPS/XPS-plater er lite diffusjonsåpne og de kan derfor hindre muren i å slippe ut fukt.

Produkter som tåler fremtidens fukt-utfordringer er tilgjengelige

Fortsatt arbeider mange grunnentreprenører ut fra gamle vaner. De har ikke tatt inn over seg nyere metoder bygd på kunnskap om fuktmekanikk og moderne materialer.

Isodren® Norge AS forhandler produkter som er utviklet på grunnlag av fuktmekaniske prinsipper .

-ISODREN-metoden har bevist sin kvalitet gjennom 30 års bruk i Skandinavia.

Isoler kjelleren med dampåpen isolasjon!

Nå er produktene tilgjengelig i et økende antall forhandlere i Norge.

ISODREN® – platen består av kuler av ekspandert polystyren som er limt sammen med en bitumen/latex-emulsjon som hindrer fuktopptak. Kortfattet beskrivelse av ISODREN®platen.

Foruten å være fuktbestandige er platene diffusjonsåpne og kapillærbrytende

De blir levert i ulike tykkelser og fasthet. ISODREN®-platen tilfredsstiller kravene til produktdokumentasjon gitt i Plan- og Bygningsloven og tilhørende Teknisk forskrift (TEK), både som isolasjon og drenering. Deklarert varmekonduktivitet λD er 0,037 W/(m•K).

Alt om Hvordan bygge kjeller så du aldri mer får fuktproblemer.