Muggsopp i kjelleren – hva gjør jeg

 

Muggsopp i boligen, en helsemessig og økonomisk utfordring

Soppen trives både ute og inne, muggsoppen produserer og spres via sporer som overlever selv etter at fuktigheten er fjernet. Ubehandlet vil soppen vokse og potensielt spre seg til hele bygget, derfor er det viktig å finne soppen og også om mulig kunne identifisere hva slags sopp du har fått i boligen.

Hvordan finne muggsopp i hus og kjeller?

Enkelte muggsopp typer kan være lettere å identifisere tidlig ved dens karakteristiske lukt, mens andre ikke skaper lukt før den når et visst nivå. Følg derfor med på steder soppen kan få fotfeste. Typiske steder vil være i kjeller, i undertak på loft, på badet eller bak møbler som står plassert mot yttervegg i rom med fuktighet og temperaturvariasjoner.

[rml_read_more]

Sørg for å gjøre de tiltak som må til for at at det ikke er for fuktig i din kjeller og andre steder i boligen. Soppen trenger fuktighet for å kunne utvikle seg.

Fuktskader i kjelleren kan være god grobunn for utvikling av muggsopp

Typisk fuktighet det er snakk om er «flyktig kondens» som kan ha utspring flere steder i boligen men flytte seg og samle seg opp på typiske steder. Unaturlig kondens på vinduer er et dårlig tegn.

Følg med nær rør og utsatte steder for fukt, slik at soppen kan tas når den fortsatt er håndterlig.

Hvordan bekjempe muggsopp før det blir et problem?

Husk at muggsoppen dukker opp på grunn av fuktproblemer i boligen. Derfor er fuktsikring av boligen den eneste langsiktige måten å permanent få bukt med muggsopp på, husk at det også er lettere å forebygge mugg i nybygg en det er å bekjempe det når problemet først har oppstått. Sørg derfor for grundig forarbeide og ta tak før en etterpå. Bruk ISODREN®-systemet til isolering og drenering av din grunnmur/kjeller.

5 fakta om muggsopp:

 1. En type sopp som formerer seg via sporer.
 2. Muggsopp oppstår i varme og fuktige omgivelser med dårlig ventilasjon.
 3. Det finnes over 100 000 typer muggsopp.
 4. Harmløs i små mengder, men kan bli farlig om den får formere seg.
 5. Kan skape allergiske reaksjoner og enkelte er svært giftige.

Her er 3 gode råd og måter å fjerne muggsopp på:

Vaskedame

Har du funnet mugg i boligen finnes det flere enkle løsninger for fjerning av muggsoppen. Her er noen produkter som egner seg for å fjerne enkle muggsopp problemer

1. Blekemiddel:

Fjerner effektivt alle typer muggsopp og sporer innendørs, etterlater en steril og ren overflate.

Ulemper: Dessverre bare effektiv på ikke-porøse materialer, som blant annet, fliser badekar, glass og benkeplater. Det trenger ikke inn i muggsopp som vokser under overflaten av materialer som tre og gips. Her vil røttene etterlates for fremtidig ny vekst.

En annen ulempe med blekemiddel er at det kan skade materialene det brukes på, da det er et tøft etsende kjemikalie. Klor-blekemiddel gir sterke avgasser og produserer også giftig gass når den blandes med ammoniakk.

Det finnes sikrere alternativer som boraks eller eddik, som ikke produserer farlige avgasser eller etterlater giftige rester. Det finnes altså flere grunner til å unngå å bruke blekemiddel. Hvis du må bruke det, bruk den bare på ikke-porøse overflater.

Fremgangsmåte:

 • Sørg for at rommet er godt ventilert da blekemiddel produserer sterke avgasser.
 • Husk også hansker på hendene når du jobber med det. Regn med 250 dl per 3 liter vann ca. 1/10.
 • Bruk bøtte og svamp/fille eller sprayflaske for å tilføre middelet på ikke-porøst materiale.
 • Det er ikke nødvendig å rense overflaten etterpå, om det ikke brukes av små barn eller til matlaging. (Dette fordi blekemiddelet forhindrer fremtidig vekst).

2. Eddik:

Eddik er mildt etsende og kan drepe mange muggsopp-typer. Eddik er også naturlig og harmløst!

Fremgangsmåte:

 • Spray eller på annen måte tilfør ren eddik på muggen.
 • La eddiken virke en times tid.
 • Tørk vekk området med vann, og la overflaten tørke helt ut. (Eventuell eddik-lukt forsvinner etterhvert).
 • Ønsker du å bruke eddik for å forhindre muggsopp-vekst, spray eddiken på den glatte overflaten og la det virke, gjenta dette en gang i blant. (Eddik er effektivt på glatte overflater og ikke porøse områder, mopp gjerne disse områdene med eddik for å forhindre soppvekst).

3. Bakepulver:

Bakepulver er en lett tilgjengelig husholdningsartikkel som finnes i de fleste hjem, ufarlig og luktfri er den også en god løsning for å fjerne små muggsopp dannelser.

 • Vet en klut med vann og dynk en kvart skje bakepulver på kluten.
 • Bruk kluten til å skrubbe overflaten rammet av muggsoppen.

Blir muggsoppen et større problem en du kan håndtere med vanlige husholdningsartikler, kontakt profesjonelle!

Med noen enkle google søk finner man raskt flere løsninger på å fjerne overflatemugg i startfasen.