Helseplager ved fuktig kjeller

Kan fukt påvirke min helse?

– Folkehelseinstituttet kom i 2016 med en rapport som sier at tre av ti boliger har fuktproblemer som bør utbedres, problematikken som kan gi alvorlige helseplager på sikt.

 

 

Luftveissymptomer er problematikk man ofte ser i befolkningen. Flere undersøkelser har vist en sammenheng mellom fuktproblemer i bygg og økt problematikk rundt luftveissymptomer som hoste, piping i brystet og også astma. Alle forekomster av økt risiko for slike symptomer vil kunne føre til plager for mange.
Forebyggende arbeid mot fukt og utbedringsstrategier i utsatte boliger rundt i landet vil potensielt sett kunne gi store helsemessige gevinster.

[rml_read_more]

Den største synderen mistenkes å være muggsoppen, men andre årsaker kan heller ikke utelukkes, mer forskning kreves, i følge Folkehelseinstituttet.

I undersøkelsen det henvises til poengterer Folkehelseinstituttet at bare selveierleiligheter inngår i studien. De mener at problemet er større i utleieboliger og kjellerleiligheter.

Finnes det noen som er mer utsatte enn andre?

Disse er mer sensitive for fuktproblemer enn andre:

Babyer og barn
Eldre mennesker
De med eksisterende hudproblematikk, som eksem
De med åndedrettsproblemer, som allergier og astma
De med svekket immunforsvar

Kilder til helseproblemer ved fukt i kjelleren

bakterier
Foto: Michael Schiffer

 

Bakterier

Skadelige bakterier trives i fuktige og våte kjellere. Når bakteriene spres til luften, kan de forårsake ulike typer skadelige infeksjoner og alvorlige helseplager. Dette vil kunne være et vedvarende og tilbakekommende problem om ting ikke utbedres skikkelig.

Bakteriene formerer seg i kolonier og trives godt på fuktig, organisk materiale som gulvplank og vegger av tre. Uten riktig grunnforsegling og fuktsikring vil luftbårne bakterier kunne spre seg over hele huset. Det kan føre til alvorlige helseplager.

Støvmidd

Støvmidd er små seksbente dyr beslektet med edderkopper. Og kan komme som en overraskende bivirkning ved fuktige kjellere. Disse små skapningene trives i varme miljøer og føler seg hjemme i bygg, omgitt av fukt. For bekjempe midden anbefaler eksperter å holde fuktigheten i hjemmet ditt på lavere enn 50%.
Symptomer på støvmidd kan være tett nese, kløende øyne og nysing.

Muggsopp

Muggsopp er den vanligste helserisikoen som følger med fuktige miljøer. Enkelt sagt så er mugg en sopp som kommer i et bredt utvalg av farger: svart, brun, gul, rosa eller grønn. I utgangspunktet vokser den på alt innendørs, fra tepper til gips. Mugg frigjør små sporer av sopp i luften, og når de inhaleres kan disse sporene skade luftveiene og gi alvorlige helseplager på sikt.

Alle som oppholder seg i miljøer påvirket av muggsopp, kan utvikle hodepine, luftveissykdommer, astma og øyeinfeksjoner. Hvis man har mugg eller fuktighet i sin bolig, er det viktig å finne ut hvorfor man har overflødig fuktighet i hjemmet sitt.

Når man vet hva som forårsaker fuktigheten, kan man sørge for å gjøre tiltak som må til for å utbedre problemene eller ta skritt for å begrense fuktigheten i luften.

Les mer om hvordan du kan fjerne muggsopp i din bolig her: Muggsopp i kjelleren hva gjør jeg?

Se rapporten «Fukt og fuktskader i norske boliger» (Ekstern link).