Hva er XPS-plater?

Mål for bærekraft og energieffektivitet er blitt en norm i byggebransjen. Riktig bruk av isolasjon er viktigere enn noensinne. Det finnes mange forskjellige måter å isolere en bygning på, og det finnes dusinvis av isolasjonsmaterialer.

I denne artikkelen tar vi for oss XPS.

Ekstrudert polystyren (XPS) skum er en stiv isolasjon som er dannet med polystyrenpolymer. Produsert ved hjelp av en ekstruderingsprosess, og er ofte produsert med blå eller rosa farge og en glatt plastoverflate. Fargene er en del av produsentens varemerke.

Fordelene og ulempene med Xps-plater som isolasjon i hjemmet

Fordeler:
[rml_read_more]

  • Resirkulerbare produkter som hjelper med BREEAM-poeng. (Les mer nederst på siden).
  • Støtter ikke mugg eller mugg vekst.
  • Langsiktig, stabil U-verdi. (Les mer nederst på siden).
  • Kan plasseres under bakken.
  • Kan brukes over membran.

Ulemper:

  • Eksponering for sol vil forringe produktet.
  • Løsemidler/løsningsmiddelbaserte materialer forårsaker skade.
  • Smelter over 120 grader celsius.
  • Ukompatibel med visse termoplaster.
  • Polystyren er brannfarlig, noe som krever gjennomtenkt plassering.

 

XPS står for ekstrudert polystyren. Platene er en type skumplater som først er flytende, og deretter støpt og komprimert Styrofoam. Slik blir den til XPS-platen.

Du har muligens sett XPS uten at du har vært klar over det. Enkelte typer pappbegere er nemlig laget av XPS, XPS’n forhindrer deg fra å skolde hendene dine ved å absorbere varmen med bare ¼ av isolasjonsplatens tykkelse, tenk deg hvor godt platen isolerer hjemmet ditt.

Hva er XPS-plater? Bilde: polystyren plate

XPS-Historie

I XPS-platen er det først og fremst polysteren. Dette stoffet ble oppdaget ved en tilfeldighet da den tyske apotekeren, Eduard Simon, i 1839 isolerte stoffet fra naturlig harpiks (kvae) fra Ambra-treet. Men apotekeren visste ikke hva han hadde oppdaget.

Det tok en annen kjemiker ved navn Hermann Staudinger til for å innse Simons oppdagelse, og at at det han hadde oppdaget faktisk var en type plastpolymer.

I 1922 publiserte Staudinger sine teorier om polymer. Om polymer sine egenskaper som lignet på gummi. Og i 1953 vant Staudinger Nobelprisen i kjemi for sin forskning.

Det var firmaet BASF som fant en måte å kommersielt produsere polystyren produkter. De ble introdusert til det amerikanske markedet i 1937.

Etter at forskeren Ray McIntire prøvde å lage en ny gummilignende polymer så ble resultatet en skumpolystyren med bobler som var 30 ganger lettere enn vanlig polystyren og firmaet han jobbet for introduserte XPS-plater til USA i 1954.

Bruken av XPS-isolasjon i bygningskonstruksjon gir stor fleksibilitet, kompatibilitet og termisk effektivitet.

 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/BREEAM

https://no.wikipedia.org/wiki/U-verdi