hva slags utbytte har jeg av å bruke Xps-plater i hjemmet mitt?

XPS- skumplater er et isolasjonsmateriale og kan ligne på andre isoleringsmaterialer i dens struktur og stivhet. Den er vanligivis blå eller rosa i farge, med en glatt plastoverflate. Disse fargene er en del av produksjonsfirmaets markedsføringsarbeid.

XPS står for ekstrudert polystyren. Platene er en type skumplater som først er flytende, og deretter støpt og komprimert Styrofoam. Slik blir den til XPS-platen.

Pappbegeret du henter kaffen din i er i mange tilfeller laget av XPS, XPS forhindrer deg fra å skolde hendene dine ved å absorbere varmen med bare ¼ av polysterenskumplatens tykkelse, tenk deg hvor godt 5-10 cm isolerer.

Hva er XPS-plater? Bilde: polystyren plate

XPS-Historie

I XPS-platen så er det først og fremst polysteren. Dette stoffet ble oppdaget ved en tilfeldighet da den tyske apotekeren, Eduard Simon, i 1839 isolerte stoffet fra naturlig harpiks (kvae) fra Ambra-treet. Men apotekeren visste ikke hva han hadde oppdaget.

Det tok en annen kjemiker ved navn Hermann Staudinger til for å innse Simons oppdagelse, og at at det han hadde oppdaget faktisk var en type plastpolymer.

I 1922 publiserte Staudinger sine teorier om polymer. Om polymer sine egenskaper som lignet på gummi. Og i 1953 vant Staudinger Nobelprisen i kjemi for sin forskning.

Det var firmaet BASF som fant en måte å kommersielt produsere polystyren produkter. De ble introdusert til det amerikanske markedet i 1937.

Etter at forskeren Ray McIntire prøvde å lage en ny gummilignende polymer så ble resultatet en skumplystyren med bobler som var 30 ganger lettere enn vanlig polystyren og firmaet han jobbet for introduserte XPS-plater til USA i 1954.

XPS-plater er en type Styrofoam produkt.