Hva er XPS-plater? Bilde: polystyren plate

hva slags utbytte har jeg av å bruke Xps-plater i hjemmet mitt?

XPS står for ekstrudert polystyren. Platene er en type skumplater som først er flytende, og deretter støpt og komprimert Styrofoam. Slik blir den til XPS-platen.

Pappbegeret du henter kaffen din i er i mange tilfeller laget av XPS, XPS forhindrer deg fra å skolde hendene dine ved å absorbere varmen med bare ¼ av polysterenskumplatens tykkelse, tenk deg hvor godt 5-10 cm isolerer.

XPS- skumplater er et isolasjonsmateriale og kan ligne på andre isoleringsmaterialer i dens struktur og stivhet. Den er vanligivis blå eller rosa i farge, med en glatt plastoverflate. Disse fargene er en del av produksjonsfirmaets markedsføringsarbeid.

XPS-Historie

I XPS-platen så er det først og fremst polysteren. Dette stoffet ble oppdaget ved en tilfeldighet da den tyske apotekeren, Eduard Simon, i 1839 isolerte stoffet fra naturlig harpiks (kvae) fra Ambra-treet. Men apotekeren visste ikke hva han hadde oppdaget.

Det tok en annen kjemiker ved navn Hermann Staudinger til for å innse Simons oppdagelse, og at at det han hadde oppdaget faktisk var en type plastpolymer.

I 1922 publiserte Staudinger sine teorier om polymer. Om polymer sine egenskaper som lignet på gummi. Og i 1953 vant Staudinger Nobelprisen i kjemi for sin forskning.

Det var firmaet BASF som fant en måte å kommersielt produsere polystyren produkter. De ble introdusert til det amerikanske markedet i 1937.

Etter at forskeren Ray McIntire prøvde å lage en ny gummilignende polymer så ble resultatet en skumplystyren med bobler som var 30 ganger lettere enn vanlig polystyren og firmaet han jobbet for introduserte XPS-plater til USA i 1954.

XPS-plater er en type Styrofoam produkt.